Monday, May 18, 2009

Resepi Tradisional Melayu Kuno

Waaahhhh...hari ni memang lapar giler. Mien pagi2 dah keluar ke sekolah, hr ni diorang celebrate teacher's day. Banyak gak Mien dapat hadiah..heheh. Aku bangun kul 10pagi. Sementara tunggu mien balik, aku makan lah biskut kering kat rumah....Hanya tuhan yang tahu betapa lapar perut ini. Selalunya kitorang beli makanan kat luar jer. Maklumlah baru2 kawen ni serba serbi kurang. Bukan malas nak masak, cuma kelengkapan belum cukup...hahahaa. Tapi semalam balik dari Pontian, mak ada bagi udang basah n ikan Kapak. So, plan memang nak masak lah hari ni...tu yang x sabar tunggu Mien balik....Kul 1.30pm Mien balik, aku suruh dia rehat dulu. Petang baru masak. Aku keluar pergi beli minyak masak...

Balik dr kedai Mien dah ready nak masak. Ikan tu dia nak masak Senggang/Pindang, aku pun x sure mana satu nama yang betul. So, udang tu dia suruh aku goreng jer. Kami pun start lah bekerja untuk menyiapkan masakan masing2...setelah bertungkus-lumus selama lebih kurang sejam lebih, akhirnya makanan pun siap. Tak sangka, wife aku ni pandai jugak masak. Cuma taste je tak berapa balance lah...dia kata nanti dia improve. Jadi hari ni, aku nak kongsi lah cara2 nak menyediakan kedua2 menu kami tadi...check it out!

Ikan Kapak masak Sri Pindang Utama
Bahan-bahan
1. Ikan Kapak saiz sederhana ~ 300g (kalau ada telur lagi sedap...agaknya)
2. Bawang besar n bawang kecik, putih dan merah, campur semua sekali, 150g.
3. Kunyit sikit (digalakkan guna kunyit hidup instead of kunyit mati)
4. Cili padi 3-4 batang (yang hijau dan tua)
5. Asam jawa (sejemput)

Cara-cara memasak
Kisar bahan-bahan 2-4 di atas., pastu tumis dengan api yang sederhana, masukkan air asam jawa (sambil menyanyi "ikan di laut, asam di gunung, dalam periuk bikin muafakat"), masukkan ikan n campur garam sikit, agak2 dah lama tu, ...pastu tunggu sampai masak..Siapppppp...Senangkannnn....Cubalah, sesuai dimasak utk majlis2 sambutan hari guru atau hari jadi. Hidangkan ketika panas. Kalau tak abes makan, simpan, pastu panaskan lagi. Boleh tahan 2 hari....Selamat mencuba






Udang goreng Kunyit Sri Pontian Kechil

Bahan-bahan
1. Udang basah Pontian (segar dari laut)
2. Serbuk kunyit 2 sudu teh.
3. Garam halus secukup rasa

Cara-cara memasak
Lumurkan udang-udang tersebut dengan kunyit dan garam, pastu goreng dalam menatang minyak yang penuh sehingga warna udang bertukar dari warna asal ke warna kuning. Anda boleh memadamkan api setelah bau udang menusuk harum ke dalam hidung... SelAMAT MENCUBA...bYe.








4 comments:

  1. lawak tul ler ko nie... hahahahaaa....nampak noooo baru kawin. alas meja pun pakai surat kabo. cenonet ajer dapur tuuu... udang tu 4 eko cukup kerr???

    ReplyDelete
  2. surat khabar tu mnunjukkan yg kami ni kreatif menggunakan bahan terpakai utk kegunaan harian, udang tu sorang makan jer, Mien x leh makan, lemak katanya....dapur ni memang kecik designed utk org baru kawen, jemputlah datang...

    ReplyDelete
  3. mak aaiii..bini diet ke..lemak2 suma takleh makan ek..wahh bagus2..kalo saya..tak tahan le..mmg bantai je suma skang ni hahah

    ReplyDelete
  4. Genny, bukan diet...cuma ehem..ehem..paham-pahamlah kan. Kalau x, memang abes dia makan.

    ReplyDelete